BBC Basic kaart

Fabrikant/uitgever: Acorn
Jaar: 1982
Website:
Handleiding: BBC Basic Conversion Card manual
Schema: Schema op mdfs.net

Dit kaartje maakt het mogelijk om BBC Basic te draaien op de Atom. Hierbij zijn ook graphics mogelijk, doch met de restricties die de grafische mogelijkheden van de Atom kent. Het gaat puur om het draaien van de Basic, je bouwt de Atom hiermee niet om tot een echte BBC computer.

De kaart kent nogal wat beperkingen, zo is het niet mogelijk om de disk drive te gebruiken. Ook de MOS ROM die meegeleverd is op het printje kent de nodige problemen. Reden voor Ronald Boers om deze ROM eens goed onderhanden te nemen en te verbeteren.

Ondanks deze verbeteringen was het kaartje in Nederland maar matig populair. Diverse mensen hadden deze kaart maar er is nooit echt (veel) software voor geschreven. Later is het ook mogelijk gemaakt om BBC Basic te draaien zonder deze kaart maar met het gebruik van, al dan niet, gereloceerde ROMs. Ook is er een uitbreidingsrom geschreven door Kees van Oss die het mogelijk maakt om de AtoMMC als opslagmedium te gebruiken. Desondanks wordt BBC Basic op de Atom zeer zelden gebruikt.