De Acorn Atom heeft een 1 MHz 6502 CPU. Het minimumsysteem heeft 2K RAM en 8K ROM. De 2K RAM is 0,5K gesplitst voor programmageheugen, 0,5K video-RAM en 1K “pagina nul”, deze wordt gebruikt door het besturingssysteem, de CPU-stack en BASIC-variabelen. Het geheugen kan worden uitgebreid tot 12K RAM: 1K werkgeheugen voor het systeem, 5K voor programma’s (het lage geheugen) en 6K (het hoge geheugen) voor afbeeldingen met hoge resolutie (als afbeeldingen met hoge resolutie niet worden gebruikt, is er 5 ½K extra beschikbaar voor programma’s).
De Acorn Atom heeft een Motorola MC6847 videochip die tekst (32×16 tekens) of 2 kleurenafbeeldingen (tot 256 x 192 zwart-wit) mogelijk maakt. Het kan worden aangesloten op een tv of op een monitor. Er was ook een grafische kleurenkaart in PAL verkrijgbaar. Een 6522 VIA bestuurt de parallelle poorten. Een INS8255 PPI stuurt de cassette-interface, 1-bit geluid, de videochip en het toetsenbord aan.
De basis Atom kan worden uitgebreid door:
- Het lage geheugen in blokjes van 1K (twee stuks 2114) toe te voegen tot 5K maximaal (*)
- Het hoge geheugen in blokjes van 1K toe te voegen tot maximaal 6K
- Het plaatsen van een floating point ROM (IC21)
- Het plaatsen van een utility ROM (IC24)
- Een 6522 voor algemene I/O en/of printerpoort
- De printerpoort vereist daarnaast nog een 74LS244 buffer en een 26polige connector
- Bus buffers IC3, 4 en 5 alsmede een selectie IC voor de databuffer (IC 6, 74LS30)
- 64 polige AB connectoren voor interne (bijvoorbeeld een geheugenkaart) en externe uitbreidingen (bijvoorbeeld een disk drive)
- Andere uitbreidingen kunnen nog op PL8 geplaatst worden, bijvoorbeeld een Real Time Clock (Big Benny), een Econet interface of een AtoMMC (SD kaart interface).
Merk op dat wanneer volledig uitgebreid, de Atom-stroomvereisten de beschikbare Atom-voeding kunnen overschrijden, wat een opwaardering vereist. Een volledig uitgebreide Atom heeft een voeding nodig die twee tot drie ampère kan leveren.
(*) Er kan nog 3K extra ram toegevoegd worden door het stapelen van 2114 IC’s. Zo kan het lage geheugen uitgebreid worden naar 6K en het hoge geheugen naar 8K.
Latere uitbreidingen zijn onder andere:
- Acorn kleurenkaart
- Acorn BBC Basic kaart
- Diverse geheugenkaarten voor meer RAM en utility ROMS
- Diverse videokaarten, bijvoorbeeld de 80 kolomskaarten van Elektuur en de F.A.C.C.
- Second processorkaarten, zoals een Z80 of 6809
De bekende uitbreidingen staan op deze site benoemd in de hardware sectie.
De Atom kon destijds compleet (gebouwd en getest) worden gekocht, maar ook was deze als bouwpakket beschikbaar. Van Dick Blok en Håkan Renning heb ik enkele foto’s ontvangen van deze kits:
Tevens heeft Acorn ook een zakelijke variant van de Atom op de markt gebracht onder de naam Prophet2. Deze werd verkocht door het bedrijf Busicomp. Dit is een aangepaste Atom die opviel door de rode shift- en return toetsen. Tevens is de return-toets breder. Verder heeft de Prophet2 vier cursortoetsen en zit een aantal andere toetsen op een andere positie van het toetsenbord. De functie van de schakelaar is ook niet geheel duidelijk, mogelijk is deze bedoeld om om te schakelen tussen Atom en Business mode.
Intern ziet de Prophet2 er ook iets anders uit. In socket 24 (utility rom) zit een printje met daarop een aantal EPROMs. Over de inhoud en de positionering van deze print is mij niets bekend. Wel zie ik verschillende posities van dit printje op onderstaande foto (overgenomen van Marktplaats) en een foto op de site van Chris Acorns.
Vooralsnog is de inhoud van de ROMs nog niet bekend.
De Prophet was ook voorzien van 32k geheugenuitbreiding. Aangezien deze geheugenkaart aangesloten was op de uitbreidingsconnector PL6/7 gaat het waarschijnlijk om twee banken van 16k in het gebied #4000 t/m #7FFF.