Ik kocht mijn eerste Acorn Atom in 1983. In de loop der jaren breidde ik het uit, totdat het uit zijn kast was gegroeid. Het werd herbouwd in een rack, later in een IBM PC-behuizing. Veel add-ons werden gebouwd, verwijderd of vervangen. Je kunt je voorstellen dat deze Atom na 10 jaar kapot ging.

In 1993 had ik een nieuwe Atom-kloon ontworpen en gebouwd. Eentje die in een ISA-slot van een IBM (compatibele) pc past. Dit bord met een R65C02-processor, 96 kB RAM en 16 kB ROM gebruikte de I/O van zijn hostcomputer. Toetsenbordinvoer, schermuitvoer (tekst en VGA-afbeeldingen met hoge resolutie), printer, schijf, muis enz. werd afgehandeld door een terminalprogramma dat op de host draaide. Dit bord bracht nog eens 10 jaar Atom vreugde.

Maar toen in het begin van de jaren 2000 ging er iets “fout”. Ik verloor mijn interesse in de Atom, moderne pc’s hadden geen ISA-slots meer en enkele pogingen om de Atom-in-pc via USB of RS232 aan te sluiten mislukten. Ik heb echter wel contact gehouden met veel mensen die ik in de 20 jaar van Atom vreugde heb ontmoet.

In 2013 schreef ik me in bij StarDot en de Atom vreugde kwam terug. Ik repareerde een van mijn oude Atoms, voegde een nieuw geheugenkaartje toe en had interesse in een kleurenbord. Op StarDot startte Hoglet een project met een GODIL, die is geconfigureerd en geprogrammeerd als vervanging voor de 6847 Video Display Generator. Dit apparaat biedt ruisvrije Atom-afbeeldingen in kleur met VGA-uitgang. En er is meer, zoals 80 karakters tekst mode, muis interface, hardware scrolling, SID audio en tegenwoordig zelfs een seriële interface. De Atom kreeg ook een AtoMMC2 massaopslagapparaat dat 4 of 8 GB opslagruimte op een SD-kaart biedt.

De oude problemen van instabiliteit kwamen echter terug. Mijn “nieuwe” Atom was ook versleten en in 2014 besloot ik een compleet nieuw moederbord voor de Atom te ontwerpen. Gebaseerd op de “klassieke” componenten zoals een 6502 CPU, 6522 VIA, 8255 PPI maar gemoderniseerd met CPLD’s voor decoderingsdoeleinden, 128kB RAM, 32 kB rom en natuurlijk de AtoMMC2 en GODIL geïntegreerd. Eind 2014 was dit nieuw ontworpen moederbord volledig operationeel. En het past in de originele behuizing van de klassieke Atom.