Sinds de Atom op de markt kwam zijn mensen aan de slag gegaan om de Atom uit te breiden. Dit begon met het eenvoudig toevoegen van de geheugen-ic’s (2114’s) in de voetjes. Daarna werden deze gestapeld (piggy-packed) op elkaar om zo nog wat extra RAM geheugen er bij te krijgen. In het lage geheugen was op die manier nog 1 KB extra toe te voegen, in het videogeheugen kon er nog 2 kB bij. Later kwamen diverse geheugenkaarten beschikbaar in groottes van 16 kB tot maar liefst 64 kB.
Ook op gebied van opslag verschenen de nodige uitbreidingen: tapes konden geladen worden met snelheden tot 9600 baud. Nog sneller waren het Disc Pack van Acorn, een gelijksoortige DOS controller van Telec, later nog GDOS en uiteindelijk de ultieme opslag op een SD kaartje.
Al deze uitbreidingen staan in deze sectie genoemd, maar welke uitbreidingen zijn echte “must haves”. Ik zet ze even op een rijtje voor je!
De eerste uitbreiding is de AtoMMC. Met deze uitbreiding krijgt jouw Atom een hypermodern en vooral snel opslagsysteem tot maar liefst 4GB opslag. Daarnaast beschikt de bijbehorende software over een hiërarchische directorystructuur zoals je gewend bent van DOS, Windows, Linux of MacOS.
Op de SD kaart wordt door de meeste mensen het Atom Software Archief geplaatst. Dit is een grote collectie van vrijwel alle programma’s die ooit publiekelijk bekend gemaakt zijn door de uitgevers van weleer, maar ook vanuit de Atom computerclub in Nederland en niet te vergeten, een onlangs uitgebrachte collectie van meer dan 200 spellen op basis van AGD (Arcade Game Designer).
Ben je eenmaal gewend aan de snelle opslag, dan merk je al snel dat een groot aantal nieuwe programma’s niet werken vanwege geheugentekort. Een geheugenuitbreiding als Yarrb (Yet Another RAM-ROM Board) is dan de volgende stap. Er zijn meerdere varianten, de meest recente uitvoering is Yarrb-M2 waarmee je jouw Atom uitbreidt tot 128kB RAM en 32kB ROM. Wie had dat ooit in de 80-er jaren durven dromen?
Een slim stukje software zorgt er voor dat de acht (!) uitbreidingsroms op het Axxx blok (IC voet 24) naadloos met elkaar samenwerken. Deze software is geïntegreerd in de ROM die bij de Yarrb uitbreidingen meegeleverd wordt.
De derde uitbreiding is de Noise Killer. Bij een standaard Atom kunnen de processor (6502) en de video generator (6847) gelijktijdig in het videogeheugen lezen of schrijven. Aangezien de 6502 altijd voorrang krijgt zal dit tot ruis op het scherm leiden, tenzij er keurig op de video fly-back gewacht wordt. De standaard routines om tekst en graphics te tonen doen dit ook keurig. Maar zodra je het (ongebruikte deel van het) videogeheugen gaat gebruiken voor programma’s of data dan treedt er storing in het beeld op. De Noise Killer is een pientere uitbreiding die de timing keurig aanpast waardoor deze twee “grote jongens” in de Atom elkaar niet meer in de weg zitten en het beeld blijft rustig.