Fabrikant/uitgever: Roland Leurs
Jaar: 2020
Website: www.acornatom.nl
Handleiding: n/a
Schema: Atom Dual Serial Port met ESP8266

De ESP8266 WiFi module is een klein printje (ca. 20×10 mm) met daarop een kleine EEPROM en een microcontroller die geïntegreerde WiFi heeft. Deze controller kan met een eenvoudige seriële interface aangesproken worden. Via deze interface kunnen AT commando’s gegeven worden om bijvoorbeeld een lijst van beschikbare netwerken op te vragen, verbinding te maken met een webserver, data over te dragen etc. De seriële interface wordt gerealiseerd met een 16C2552 Dual UART. De tweede poort is via PL6/7 beschikbaar voor andere toepassingen, echter in de FPGAtom is hier de Pi Zero co-pro aan gekoppeld.

De software bestaat uit een pakket met een driver die in het geheugen van de Atom wordt geladen en een aantal losse programma’s die als *-commando gestart kunnen worden vanaf disk of MMC kaartje. Net als bij de moderne besturingssystemen wordt de driver eenmaal geladen en spreken de overige programma’s deze driver aan.

Op de print zit verder nog een aansluiting voor een TM1637 module; dit is een viervoudig 7-segment display module met een seriële (niet RS-232) aansturing. Deze module wordt aangestuurd met twee poorten van de 6522 VIA en staat verder geheel los van de WiFi functionaliteit.

Afbeeldingen:

Dit printje is de voorloper van de succesvolle ElkWiFi print die dezelfde functionaliteit verzorgt voor de Acorn Electron. De software van die ElkWiFi print is gebaseerd op de Atom driver en commando’s, doch is vanwege grotere publieke interesse veel verder uitgewerkt. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om spellen vanuit een menu te downloaden vanaf een webserver en draadloos te printen op een netwerkprinter.